• slide 1
    slide 1

    This is slide 1

  • slide 2
    slide 2

    This is slide 2

  • slide 3
    slide 3

    This is slide 3

  • slide 4
    slide 4

    This is slide 4

  • 1
Super User

Super User

Η ιδιωτικοποίηση του διαστήματος έκανε ένα γιγαντιαίο άλμα μπροστά την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2006, καθώς η εταιρεία Bigelow Aerospace που βρίσκεται στο Las Vegas εκτόξευσε με επιτυχία το Genesis I . Ο ιδιωτικός τομέας μπήκε τώρα στη διαστημική κούρσα και θα κάνει αισθητή την παρουσία του σε ένα τομέα που ήταν στο παρελθόν αποκλειστικά προνόμιο των μεγάλων κυβερνήσεων και της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών.

Το Genesis I εκτοξεύτηκε με ένα ρωσικό πύραυλο Dnepr από τις εγκαταστάσεις της ISC Kosmotras, στη Ρωσία. Η εκτόξευση κύλησε χωρίς προβλήματα και το Genesis I τέθηκε σε τροχιά 550 χιλιόμετρα από τη γη και με 64 μοίρες κλίση. Η εσωτερική μπαταρία ήταν σε πλήρη φόρτιση 26 V, ένδειξη ότι οι ηλιακοί συλλέκτες είχαν απλωθεί και δούλευαν κανονικά. Το Genesis I έχει σχήμα καρπουζιού και οι διαστάσεις του είναι 4,3 χ 1.2 μέτρα, που τριπλασιάστηκαν μόλις τέθηκε σε τροχιά. Η εσωτερική θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί Κελσίου και μέσω GPS θα γίνεται συνεχής έλεγχος της θέσης του. Το όχημα θα παραμείνει σε τροχιά περίπου 5 χρόνια και θα μεταδίδει εικόνες από τις ενσωματωμένες κάμερες του.

Όμως δεν ήταν όλα ρόδινα, γιατί μετά την εκτόξευση υπήρχαν αρκετά προβλήματα, που δεν είχαν να κάνουν με το Genesis I. Η πρώτη δυσκολία παρουσιάστηκε με τις επικοινωνίες από τη θέση εκτόξευσης από και προς τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Bigelow Aerospace. Όταν τελικά διορθώθηκε και όλοι ανάσαναν ανακουφισμένοι που το Genesis I πήγε στην προγραμματισμένη του θέση, ένα άλλο πρόβλημα παρουσιάστηκε, αυτή τη φορά πιο σοβαρό. Οι εγκαταστάσεις του SpaceQuest στη Βιρτζίνια που θα επικοινωνούσαν με το Genesis I δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα λόγω μιας καταιγίδας που έπληξε την περιοχή. Υπήρχαν μόνο 30 λεπτά μέχρι το Genesis I να έρθει στην κατάλληλη θέση και ευτυχώς στην απέναντι μεριά του δρόμου υπήρχε ένα εστιατόριο που είχε ρεύμα. Έτσι οι τεχνικοί άπλωσαν μπαλαντέζες στο δρόμο και μπόρεσαν τα μηχανήματα να λειτουργήσουν. Όμως και ο μηχανισμός της κεραίας δεν δούλευε και οι τεχνικοί την έφεραν χειροκίνητα στην κατάλληλη θέση για να δεχτεί το σήμα του Genesis I. Όταν τελικά έγινε η σύνδεση, όλες οι ενδείξεις ήταν όπως αναμένονταν.

Το πιο σημαντικό σημείο αυτής της μέχρι τώρα επιτυχημένης εκτόξευσης είναι ότι δείχνει πως η βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού δεν αναπτύσσει μόνο οχήματα για διαστημικές πτήσεις, αλλά παρέχει τη δυνατότητα στους διαστημικούς τουρίστες να έχουν ένα μέρος διαμονής, πολύ διαφορετικό από το στενό και άβολο περιβάλλον των διαστημικών οχημάτων. Ουσιαστικά, έχοντας ένα πειραματικό module σε τροχιά, οι επενδυτές θα πειστούν ότι ο διαστημικός τουρισμός θα είναι η βιομηχανία του μέλλοντος.

Πηγή: Bigelow Aerospace

Tuesday, 11 June 2019 20:40

Εργασία στο διάστημα

Οι αστροναύτες κάνουν πολλές δουλειές ενώ βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη. Το διαστημικό λεωφορείο παρέχει εγκαταστάσεις για επιστημονικά πειράματα, σύλληψη ή απελευθέρωση δορυφόρων, ακόμα και συναρμολόγηση τμημάτων του διαστημικού σταθμού. Παρ' όλα αυτά το διαστημικό λεωφορείο είναι σχεδιασμένο να παραμένει στο διάστημα 2,5 εβδομάδες την κάθε φορά.
Ο διαστημικός σταθμός είναι μια μόνιμη ερευνητική εγκατάσταση σε τροχιά. Ο σκοπός του είναι να γίνονται διάφορα επστημονικά πειράματα που μόνο σε συνθήκες μικροβαρύτητας μπορούν να πραγματοποιηθούν. Το πλήρωμα περνά την μέρα του κάνοντας πειράματα που απαιτούν συγκεκριμένους χειρισμούς, ή παρακολουθούν άλλα που ελέγχονται από τη γη. Επίσης παίρνουν μέρος σε ιατρικά πειράματα για να καθορίσουν πως αντιδρά το ανθρώπινο σώμα όταν βρίσκεται σε συνθήκες έλλιψης βαρύτητας για μεγάλα χρονικα διαστήματα.

work 02

Το πλήρωμα επίσης είναι υπεύθυνο για την σωστή λειτουργία του σταθμού, ελέγχοντας τα διάφορα συστήματα, καθαρίζοντας τα φίλτρα, αναβαθμίζοντας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ομοίως, ο Έλεγχος Αποστολής στη γη, ελέγχει την κατάσταση του σταθμού και ενημερώνει τους αστροναύτες καθημερινά, βοηθώντας τους στην καθημερινή ρουτίνα τους. Ίσως ο πιο δημοφιλής δορυφόρος που ελευθερώθηκε σπό το διαστημικό λεωφορείο είναι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Τρείς φορές μέχρι σήμερα έχουν αντικατασταθεί τμήματα του με μια συγκεκριμένη διαδικασία. Πρώτα, ο αστροναύτης χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό βραχίονα φέρνει το τηλεσκόπιο κοντα στο σκάφος, και το ασφαλίζει. Μετά οι άλλοι αστροναύτες βγαίνουν εκτός σκάφους , ανεβαίνουν πάνω στο τηλεσκόπιο και το επισκευάζουν. Μόλις οι ελεγκτές από τη γη βεβαιωθούν ότι το τηλεσκόποιο λειτουργει σωστά, ο ρομποτικός βραχίονας ελευθερώνει το τηλεσκόπιο στο διάστημα.

work 03

Η επιστημονική έρευνα που γίνεται στο διάστημα, βοηθά αντίστοιχα την έρευνα που γίνεται στην γη. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη των κρυστάλλων πρωτείνης στο διάστημα βοηθά τους επιστήμονες στη γη να δημιουργήσουν καλύτερα φάρμακα, ενώ η ανάπτυξη των φυτων δίνει την ευκαιρία για ανάπτυξη δυνατότερων και υγιέστερων ποικιλιών στη γη. Μελέτες έχουν γίνει επίσης πάνω στους αστροναύτες για τα αποτελέσματα που έχει η μικροβαρύτητα στα κόκκαλα και τους ιστους του ανθρώπινου σώματος.

Πηγή: NASA

Η έννοια μιας «ημέρας» σε ένα διαστημικό όχημα που βρίσκεται σε τροχιά, είναι τελείως διαφορετική απ' ότι στη Γη. Κάθε 24 ώρες, οι αστροναύτες στο ISS βιώνουν 15 ξημερώματα καθώς ο σταθμός ταξιδεύει με ταχύτητα γύρω από τον πλανήτη μας. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ρυθμιστεί μετά από εκατομμύρια ετών εξέλιξης σε έναν εικοσιτετράωρο καθημερινό κύκλο, ενώ οι ρυθμοί της αφύπνισης και του ύπνου είναι προσαρμοσμένοι σ' αυτό. Έτσι οι αστροναύτες εργάζονται και κοιμούνται με σταθερό πρόγραμμα που ταιριάζει με αυτούς τους αρχαίους ρυθμούς. Οποιοσδήποτε άλλος ρυθμός θα δημιουργούσε στα πληρώματα μια κατάσταση μόνιμου jet lag.

diamoni 03

Το πλήρωμα σηκώνεται κάθε «πρωί» με ξυπνητήρι, διακόπτοντας συνήθως τα όνειρα που προκαλεί η έλλειψη βαρύτητας. Οι περισσότεροι αστροναύτες δένουν τους υπνόσακους τους σε ένα τοίχο, καθώς το συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να έχει επιλεγεί με προσοχή, και συνήθως θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο με κάποιο αεραγωγό. Λόγω του σφραγισμένου περιβάλλοντος, ο αστροναύτης που θα κοιμηθεί σε άσκημα αεριζόμενο χώρο, θα ξυπνήσει με ένα άσκημο πονοκέφαλο, και θα βήχει προσπαθώντας να αναπνεύσει, λόγω των αναθυμιάσεων του διοξειδίου του άνθρακα, από την ίδια την αναπνοή του. Όσοι γενναίοι δοκιμάσουν να κοιμηθούν ενώ αιωρούνται, θα ξυπνήσουν απότομα όταν θα χτυπήσουν σε κάποια σχάρα εξαερισμού που θα τους έχει τραβήξει κοντά. Πολλοί αστροναύτες παρομοιάζουν το εσωτερικό του διαστημικού σταθμού με το εσωτερικό μιας γιγάντιας ηλεκτρικής σκούπας, από τον υπερβολικό θόρυβο που δημιουργούν οι ανεμιστήρες και τα φίλτρα αέρα, καθώς και ο υπόλοιπος εξοπλισμός. Έτσι πολλοί επιλέγουν να κοιμηθούν με ωτασπίδες, τουλάχιστον στην αρχή της παραμονής τους, καθώς αργότερα συνηθίζουν το θόρυβο, όπως όσοι ζούνε σε κεντρικούς δρόμους.

Το ντύσιμο γίνεται με γοργούς ρυθμούς, γιατί δεν είναι και τόσο βολικό να καθυστερείς ενώ τα άκρα σου παίρνουν παράξενες γωνίες λόγω της έλλειψης βαρύτητας. Τα ρούχα είναι μιας χρήσης και οι αστροναύτες τα αλλάζουν κάθε τρεις μέρες, καθώς δεν υπάρχουν πλυντήρια. Ο ISS έχει ένα ντους, στο οποίο οι σταγόνες του νερού βγαίνουν από τρύπες στο πάνω μέρος και τις ρουφά ένας ανεμιστήρας στο κάτω μέρος. Το ντους πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση για εξοικονόμηση του νερού, παρ' όλα αυτά είναι μια πολυτέλεια που έλειπε από τις πρώτες διαστημικές αποστολές και την εκτιμούν ιδιαίτερα οι αστροναύτες. Το ξύρισμα επίσης δεν είναι τόσο απλό όσο στη Γη. Συνήθως ο αφρός κρατιέται κολλημένος στο πρόσωπο του αστροναύτη και στο ξυράφι, μέχρι το τελευταίο να σκουπιστεί σε κάποια πετσέτα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ηλεκτρική ξυριστική μηχανή, αρκεί αυτό να γίνει δίπλα σε κάποιο αεραγωγό αερισμού για να μην αιωρούνται οι τρίχες τριγύρω. Οι περισσότερο αστροναύτες ξυρίζονται όσο λιγότερο μπορούν ενώ όλοι συμφωνούν ότι σε αυτό τον τομέα οι γυναίκες συνάδελφοί τους έχουν πλεονέκτημα.

diamoni 04

Η τροφή στον διαστημικό σταθμό έχει βελτιωθεί πολύ από τις κατεψυγμένες τροφές των αποστολών Απόλλων. Όμως όλα τα γεύματα έχουν τον ίδιο περιορισμό: οι τροφές, στερεές και υγρές πρέπει να βρίσκονται συσκευασμένες για να μην αιωρούνται στο περιβάλλον. Αυτό δεν είναι πολύ υγιεινό, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές από το να μπουν κομμάτια τροφής στα συστήματα εξαερισμού, κάτι που μπορεί γίνει αρκετά επικίνδυνο. Τα ποτά και οι σούπες βρίσκονται σε πλαστικές σακούλες και καταναλώνονται με καλαμάκια. Τα πιάτα βρίσκονται κολλημένα με μαγνήτες στα τραπέζια και με αρκετή προσοχή οι αστροναύτες τρώνε με μαχαιροπίρουνο. Η παρατεταμένη έλλειψη βαρύτητας αδρανοποιεί τις γευστικές θηλές και οι αστροναύτες εκτιμούν ιδιαίτερα τα πικάντικα γεύματα.

Μετά το πρωινό, οι αστροναύτες ετοιμάζονται για τις δουλειές της ημέρας, επιστημονικά πειράματα ή συντήρηση του εξοπλισμού. Κάθε μέρα ο κάθε αστροναύτης αναπνέει ισοδύναμο με 0,9 κιλά υγρού οξυγόνου και πίνει συνολικά 2,7 κιλά νερό. Για να ελαχιστοποιήσουν τις ανάγκες ανεφοδιασμού το συστήματα ανακύκλωσης έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την υψηλή απόδοση. Το νερό από την ούρηση και την εφίδρωση, είτε καθαρίζεται και ξαναχρησιμοποιείται απ' ευθείας, είτε διασπάται με ηλεκτρολύτες για την παροχή καθαρού οξυγόνου. Το διοξείδιο του άνθρακα απομακρύνεται από το περιβάλλον με ειδικές «παγίδες».

Τα στερεά απόβλητα του ανθρώπινου οργανισμού δεν ανακυκλώνονται στον ISS. Συγκεντρώνονται, συμπιέζονται και αποθηκεύονται μέχρι την απομάκρυνση τους. Η διαστημική τουαλέτα έχει μια εμφάνιση λίγο εκφοβιστική, αλλά είναι τεράστια βελτίωση σε σύγκριση με τις συσκευές προσωπικής υγιεινής που είχαν στη διάθεση τους οι πρώτοι αστροναύτες. Η τουαλέτα στον ISS δεν χρησιμοποιεί νερό. Ο αστροναύτης «δένεται» πάνω της χρησιμοποιώντας ειδικές διατάξεις με ελατήρια που εξασφαλίζουν τέλεια επαφή. Με την χρήση ενός μοχλού μπαίνει σε ενέργεια ένας ισχυρός ανεμιστήρας που τραβά τα απόβλητα σε μια τρύπα. Αν και κάποιο βρίσκουν δύσκολο να συνηθίσουν αυτή τη διαδικασία, πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι τα εσωτερικά τους όργανα επιπλέουν μέσα στο σώμα τους, όπως και το κάθε τι μέσα στο σκάφος.

diamoni 02

Η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη, αφού σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας το ανθρώπινο σώμα χάνει μυϊκή και ωστική μάζα. Η άσκηση βοηθά επίσης να μειώνονται τα αποτελέσματα της συσσώρευσης των υγρών του σώματος στο κεφάλι, που προκαλούν ναυτία κλπ. Στον ISS υπάρχει ένα ποδήλατο εξάσκησης και ένα «μαγγανοπήγαδο» (treafmill). Οι αστροναύτες δένονται στα όργανα, αλλιώς οι προσπάθειες θα τους έκαναν να αιωρούνται στο χώρο.
Παρ' όλο που οι μέρες στον ISS είναι γεμάτες από δραστηριότητες, οι αστροναύτες έχουν ελεύθερο χρόνο πριν τον βραδινό ύπνο. Στέλνουν emails στους δικούς τους, βλέπουν ταινίες σε dvd ή εκπέμπουν σε ραδιοσυχνότητες. Τα ίδια περίπου πράγματα κάνουμε και εμείς που βρισκόμαστε στη Γη, αλλά δεν μπορούμε να μοιραστούμε την μεγαλύτερη ατραξιόν του ISS: την θέα της Γης ενώ περιστρέφεται αργά. Και οι αστροναύτες συμφωνούν ότι είναι καταπληκτική.

«Όλα ήταν καταπληκτικά, μια αξέχαστη εμπειρία και θα το ξανάκανα πάλι, χωρίς κανένα δισταγμό», είπε περιστοιχιζόμενος από τους Michael Barratt και Gennady Padalka που επέστρεψαν μαζί του μετά από πολύμηνη παραμονή τους στον ISS.
O Laliberte αποκάλεσε το ταξίδι της επιστροφής «η βόλτα της ζωής μου». «Την στιγμή που αποσπάσαι από τον σταθμό, καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να κάνεις πίσω. Κατεβαίνοντας περνάς μέσα από μπλε στρώματα και τότε ξέρεις ότι επιστρέφεις στην ατμόσφαιρα. Βλέπεις τις σπίθες για πρώτη φορα και μετά τα έντονα χρώματα. Πραγματικά ένα εντυπωσιακό θέαμα».

laliberte 04

Όσο για την πτήση προς τον ISS, την περιέγραψε σαν «μια συναισθηματική και πνευματική εμπειρία νιώθοντας πως πηγαίνεις κάπου για πρώτη φορά». Παραδέχτηκε ότι ένιωσε κάπως άβολα, όμως προσαρμόστηκε γρήγορα. Τα πρώτα βήματα του σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας ήταν πολύ προσεκτικά από φόβο μήπως καταστρέψει τον εξοπλισμό. Γρήγορα ξεπέρασε αυτό το στάδιο και μπόρεσε να χαρεί την παραμονή του στον σταθμό.

Δυο ημέρες πριν την επιστροφή του, ο Laliberte παρουσίασε ένα καλλιτεχνικό γεγονός που πραγματοποιήθηκε διαδοχικά σε 14 πόλεις του κόσμου και σκοπό είχε να αφυπνίσει το ενδιαφέρον για την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων του πλανήτη μας. «Απ' ότι φαίνεται, είχε μεγάλη επιτυχία και είμαι πολύ ευχαριστημένος», δήλωσε ο Laliberte.

Tuesday, 11 June 2019 19:29

Στο δρόμο για τον ISS

O Guy Laliberte έγινε ο έβδομος Διαστημικός Τουρίστας μετά την επιτυχημένη εκτόξευση του Soyuz TMA-16 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

O Liberte παίρνει μέρος στην αποστολή Expedition 21, μαζί με τους Maxim Suraev και Jeffrey Williams. Η αποστολή του Liberte θα έχει καλλιτεχνικό και ποιητικό χαρακτήρα και της έχει δώσει το όνομα "Moving Stars and Earth for Water". Κατά την δεκαήμερη παραμονή του στον ISS, θα μοιραστεί πληροφορίες για την εξοικονόμηση του νερού στη Γη, στέλνοντας μηνύματα για να τονώσει το ενδιαφέρον του κόσμου γι αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Το βασικό δρώμενο της αποστολής του θα γίνει στις 9 Οκτωβρίου 8.00 p.m. (ET), ταυτόχρονα σε 14 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

"Το ταξίδι ήταν πάντα για μένα τρόπος ζωής και ασχολούμαι με τις πιθανότητες για αυτό το διαστημικό ταξίδι με την Space Adventures από το 2004", δήλωσε ο Laliberte. "Έπρεπε όμως να γίνει την σωστή στιγμή και για τον κατάλληλο σκοπό. Έφτασε λοιπόν η στιγμή και ο σκοπός είναι προφανής: τόνωση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τα υδάτινα αποθέματα του πλανήτη μας. Θα προσπαθήσω να το πετύχω με αυτό που γνωρίζω καλύτερα, την καλλιτεχνία. Αυτή θα είναι η πρώτη ποιητική αποστολή στο διάστημα".
Ο Guy Laliberte είναι γεννημένοα το 1959 στο Κεμπέκ του Καναδά και το 1984 ίδρυσε το Cirque du Soleil. Θα παραμείνει στον ISS 10 ημέρες και θα ανεβάζει όλες τις πληροφορίες για την αποστολή του στο www.onedrop.org .

Ένας ακόμα τυχερός ταξίδεψε στον ISS. Πρόκειται για τον Καναδό Guy Laliberte, ιδρυτή του Τσίρκου του Ήλιου (Circue du Soleil). O Laliberte έγινε ο έβδομος Διαστημικός Τουρίστας και θα περάσει 12 ημέρες στον ISS με το υπόλοιπο πλήρωμα του.

"Στην 25ετή πορεία μου με το Circue du Soleil μου έχουν δώσει πολλούς χαρακτηρισμούς, όπως παιδί της πιάτσας, επιχειρηματίας, δημιουργικός, κλπ", δήλωσε ο Laliberte. "Αισθάνομαι τιμή γιατί τώρα με περιγράφουν σαν Ανθρωπιστή Διαστημικό Εξερευνητή. Τα ταξίδια ήταν τρόπος ζωής για μένα και βρισκόμουν σε επαφή με την Space Adventures από το 2004 για ένα διαστημικό ταξίδι. Έφτασε λοιπόν η κατάλληλη στιγμή και ο κατάλληλος σκοπός, που δεν είναι άλλος από το να αφυπνίσω το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αφορούν το νερό. Η αποστολή μου είναι αφιερωμένη σ' αυτό και θα το κάνω όπως γνωρίζω καλύτερα, με την καλλιτεχνία μου. Πρόκειται για την πρώτη ποιητική αποστολή στο διάστημα. Επίσης μετά από 25 χρόνια το Circue du Soleil θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Μόσχα, κάτι συμβολικό που συμπίπτει με την εκπαίδευση μου στο Star City".

O Eric Anderson, πρόεδρος της Space Adventures, δήλωσε: "Γνωρίζω τον Guy πολλά χρόνια και είναι μέλος του Orbital Mission Explorers Circle. Από τις πρώτες μας συζητήσεις ήθελε να ταξιδέψει στο διάστημα για ένα σκοπό. Πιστεύω ότι με το ταξίδι θα του δωθεί η ευκαιρεία να εκφράσει το όραμα του με ένα μοναδικό τρόπο και είμαστε περήφανοι που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρο του.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στον ISS, ο Lalibetre μοιράστηκε πληροφορίες για το νερό με μια ποιητική προσέγγιση. Τα μηνύματα που θα μεταδώσει θα τονώσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ONE DROP Foundation που είναι ιδρυτής του και την πρωτοβουλία του για "Water for All, All for Water".www.onedrop.org

Το ταξίδι του προγραμματίστηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου 2009 και στον Soyuz TMA-16 θα βρίσκονται μαζί του ο Ρώσος κοσμοναύτης Maksim Surayev και ο αστροναύτης της NASA Jeffery Williams.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 24 Οκτωβρίου προσεδαφίστηκε με ασφάλεια στο Καζακστάν η κάψουλα επιστροφής του Soyuz TMA, που μετέφερε τον έκτο διαστημικό τουρίστα Richard Garriott, και τους Sergei Volkov και Oleg Kononenko.
O Garriott έμεινε στον ISS για 12 ημέρες, και το ταξίδι αυτό στοίχισε περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια. Κατά την διάρκεια παραμονής του ο Garriott πραγματοποίησε αρκετά επιστημονικά πειράματα, ενώ επικοινώνησε αρκετές φορές με φοιτητές από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια για εκπαιδευτικά projects.

"Η αποστολή στον ISS, πραγματοποίησε ένα όνειρο ζωής, να ταξιδέψω στο διάστημα, κάτι που έκανε ο πατέρας μου 35 χρόνια πριν", δήλωσε ο Garriott μετά την επιστροφή του.

Κατά την παραμονή του στον ISS ο Garriot πήρε μέρος σε 3 πειράματα. "Είμαι ενθουσιασμένος που θα συμμετάσχω σ' αυτά τα πειράματα", δήλωσε. "Ο πατέρας μου ήταν αστροναύτης και εγώ σαν ιδιώτης θέλω να συνεχίσω την παράδοση της οικογένειας στην έρευνα του διαστήματος."

Το πρώτο μελέτησε την επίδραση των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας στην όραση και το πως αντιδρούν τα μάτια στις υψηλές και χαμηλές πιέσεις που δέχονται, καθώς και στις διαφορετικές συγκεντρώσεις οξυγόνου που επικρατούν στον ISS. O Garriott είναι ο πρώτος επισκέπτης του διαστήματος που έχει κάνει Photorefractive Keratectomy, μια οφθαλμολογική εγχείρηση που έχει εγκρίνει η NASA, ενώ θα γίνει εξέταση της οπτικής οξύτητας πριν και μετά την αποστολή. Πιστεύεται ότι η οπτική οξύτητα μπορεί να αλλάξει υπό τροχιά, λόγω της αύξησης της εσωτερικής πίεσης του ματιού, που μπορεί να φτάσει έως το 50%, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτηματικά για το αν ένα μάτι που έχει κάνει την συγκεκριμένη εγχείρηση μπορεί να είναι σταθερό για μια δεκαήμερη παραμονή στο διάστημα.
Το δεύτερο πείραμα μελέτησε την επίδραση του διαστήματος στο ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας λεπτομερείς ελέγχους στα λευκά αιμοσφαίρια για τυχόν αλλοιώσεις.
Το τρίτο πείραμα μελέτησε τα χαρακτηριστικά και τον κύκλο ύπνου των αστροναυτών. Ο φυσιολογικός κύκλος ύπνου και οι χημεία του σώματος αλλάζουν κατά την διάρκεια της παραμονής στο διάστημα και τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα βοηθήσουν στο να δημιουργηθούν "αντίμετρα" για τις διαταραχές ύπνου που είναι πιθανόν να βλάψουν την υγεία και ασφάλεια των αστροναυτών.

Ο έκτος υποψήφιος Διαστημικός Τουρίστας που ταξίδεψε στο διάστημα, είναι ο Richard Garriott, σχεδιαστής παιχνιδιών για Η/Υ, γιος του πρώην αστροναύτη της NASA Owen Garriott. Η εκτόξευση του Soyuz TMA έγινε από το κοσμοδρόμιο του Μπαΐκονούρ, στο Καζακστάν, την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 10.00 π.μ. ώρα Ελλάδας. Το πλήρωμα του Soyuz αποτελείτο από τον Αμερικανό αστροναύτη Michael Fincke και τον Ρώσο κοσμοναύτη Yury Lonchakov.

Το ταξίδι οργανώθηκε από την Space Adventures, την εταιρεία που έχει στείλει και τους άλλους 5 διαστημικούς τουρίστες στον ISS. Πριν το ταξιδι, ο Garriott δήλωσε ότι θα αφιερώσει μεγάλο μέρος από τον χρόνο που θα διαρκέσει το ταξίδι σε επιστημονικά πειράματα και εκπαιδευτικά projects. Για την επίλυση διαφόρων επιστημονικών προβλημάτων, είναι απαραίτητο να γίνονται πειράματα σε ακραίες συνθήκες είτε πρόκειται για μελέτη μικροοργανισμών σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, είτε για ιατρικά πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας γύρω από τη Γη.

garriot3

Η πρώτη εταιρεία που θα έχει ενεργό ρόλο θα είναι η βιοτεχνολογική ExtremoZyme, Inc., που ένας από τους ιδρυτές της είναι ο Owen Garriott. Σχεδιάζει να κάνει πειράματα κρυστάλλωσης διαφόρων πρωτεϊνών που θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τις μοριακές λεπτομέρειες των πρωτεϊνών, κάτι πολύ σημαντικό για την έρευνα και τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων. Ο Richard Garriott είχε από μικρός το πάθος για το διάστημα και έχει εμπλακεί αρκετά μ' αυτό το αντικείμενο. Έχει πραγματοποιήσει πολλές παραβολικές πτήσεις μηδενικής βαρύτητας, φυγοκεντρικές εξομοιώσεις και πτήσεις με Mig 25.

Με απόλυτη επιτυχία επέστρεψε ο Dr Charles Simonyi και το πλήρωμα της Expedition 18 από την παραμονή τους στον ISS. Το διαστημικό σκάφος Soyuz TMA-13 προσγειώθηκε στη στέπα του Καζακστάν χωρίς να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.
Ο Simonyi έγραψε ιστορία, γιατί είναι ο πρώτος που πηγαίνει 2 φορές στον ISS. Η πρώτη του πτήση έγινε το 2007. Αυτή τη φορά παρέμεινε 13 ημέρες, μια περισσότερη απ΄ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

"Με τη δεύτερη αποστολή μου στον ISS, έκανα περισσότερη δουλειά αλλά είχα και περισσότερο χρόνο να χαλαρώσω και να ξεκουραστώ", δήλωσε ο Simonyi. "Σωματικά ήμουν καλύτερα προετοιμασμένος και είχα περισσότερη άνεση με τον εξοπλισμό που είχα μαζί μου.. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που πήρα την απόφαση να πετάξω ξανά".

Πηγή: Space Adventures, Charles in Space

Στις 26 Μαρτίου 2009 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η εκτόξευση του Soyuz TMA-14 με τον οποίο ο Dr. Charles Simonyi επισκέφτηκε για δεύτερη φορά τον ISS. Η εκτόξευση έγινε στις 11.49 GMT, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.
Ο Simonyi πλήρωσε 35 εκατομμύρια δολάρια για το ταξίδι του, ενώ το προηγούμενο είχε στοιχίσει 25 εκατομμύρια δολάρια.

«Πιστεύω, ότι οι προσπάθειες μου θα βοηθήσουν να ξεκινήσουν τα διαστημικά ταξίδια για ιδιώτες», δήλωσε ο Simonyi. «Όπως σε όλα τα πράγματα, χρειάζεται αφοσίωση και επενδύσεις από τους βασικούς υποστηρικτές για να γίνει αυτό δυνατό. Κάθε φορά που η Space Adventures στέλνει κάποιον ιδιώτη στον ISS, γίνεται ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι τιμή μου να επιστρέψω στον ISS, και ανυπομονώ να κάνω πειράματα για την ESA και τους άλλους διαστημικούς οργανισμούς. Ελπίζω το παράδειγμα μου να εμπνεύσει νέους ανθρώπους να κυνηγήσουν τα όνειρα τους».

Ο Simonyi παρέμεινε στον ISS 12 ημέρες. Κατά την παραμονή του, ο Simonyi επικοινώνησε με εκατοντάδες σπουδαστές μέσω HAM Radio, με σκοπό να τους δώσει ένα κίνητρο να ασχοληθούν με το διάστημα και την τεχνολογία. Σε συνεργασία με την ESA, ο Simonyi έκανε πειράματα που αφορούν τις επιπτώσεις που έχουν τα διαστημικά ταξίδια στην ωστική μάζα των αστροναυτών, μέσα από την μελέτη «Early Detection of Osteoporosis in Space». Επίσης μελέτησε το πόσο επηρεάζονται οι πόνοι της πλάτης κατά την διάρκεια της πτήσης.

Σε συνεργασία με το Διαστημικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας και τον Ομοσπονδιακό Διαστημικό Οργανισμό της Ρωσίας, θα μετρήσει την ακτινοβολία μέσα στον ISS, με ένα όργανο που ονομάζεται PILLE-MKS. Πρόκειται για πολύ σημαντική εργασία, αφού οι αστροναύτες εκτίθενται στην γαλακτική και ηλιακή κοσμική ακτινοβολία, και αυτό μπορεί να έχει δυσάρεστες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους. Κατά το πρώτο ταξίδι του, ο Simonyi είχε ξεκινήσει αυτές τις μετρήσεις, ενώ τώρα θα «χαρτογραφήσει» ολόκληρο τον ISS, βοηθώντας στην κατασκευή καλύτερων ασπίδων προστασίας από ακτινοβολίες στα μελλοντικά διαστημόπλοια. Σε ένα ακόμα project, o Simonyi θα χρησιμοποιήσει ειδικό software που ανέπτυξε η TERC, το οποίο θα τον βοηθήσει στην φωτογράφηση της Γης. Όποιος ενδιαφέρεται να «δει» τη Γη όπως θα την βλέπει ο Simonyi, μπορεί να χρησιμοποιήσει το software στο http://winearth.terc.edu/

Όλες τις εμπειρίες του ο Dr Charles Simonyi τις μοιράστηκε καθημερινά στο www.charlesinspace.com

Πηγή: Space Adventures

Page 1 of 3

Διαστημικοί Τουρίστες

tito dennis shuttleworth mark olsen gregory ansari
Dennis Tito

Περισσότερα

Mark Shuttleworth

Περισσότερα

Greg Olsen

Περισσότερα

Anousheh Ansari

Περισσότερα

charles simonyi garriot laliberte  
Charles Simonyi

Περισσότερα

Richard Garriott

Περισσότερα

Guy Laliberte

Περισσότερα