• slide 1
  slide 1

  This is slide 1

 • slide 2
  slide 2

  This is slide 2

 • slide 3
  slide 3

  This is slide 3

 • slide 4
  slide 4

  This is slide 4

 • 1
Διαμονή στο διάστημα

Διαμονή στο διάστημα (3)

Η ιδιωτικοποίηση του διαστήματος έκανε ένα γιγαντιαίο άλμα μπροστά την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2006, καθώς η εταιρεία Bigelow Aerospace που βρίσκεται στο Las Vegas εκτόξευσε με επιτυχία το Genesis I . Ο ιδιωτικός τομέας μπήκε τώρα στη διαστημική κούρσα και θα κάνει αισθητή την παρουσία του σε ένα τομέα που ήταν στο παρελθόν αποκλειστικά προνόμιο των μεγάλων κυβερνήσεων και της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών.

Το Genesis I εκτοξεύτηκε με ένα ρωσικό πύραυλο Dnepr από τις εγκαταστάσεις της ISC Kosmotras, στη Ρωσία. Η εκτόξευση κύλησε χωρίς προβλήματα και το Genesis I τέθηκε σε τροχιά 550 χιλιόμετρα από τη γη και με 64 μοίρες κλίση. Η εσωτερική μπαταρία ήταν σε πλήρη φόρτιση 26 V, ένδειξη ότι οι ηλιακοί συλλέκτες είχαν απλωθεί και δούλευαν κανονικά. Το Genesis I έχει σχήμα καρπουζιού και οι διαστάσεις του είναι 4,3 χ 1.2 μέτρα, που τριπλασιάστηκαν μόλις τέθηκε σε τροχιά. Η εσωτερική θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί Κελσίου και μέσω GPS θα γίνεται συνεχής έλεγχος της θέσης του. Το όχημα θα παραμείνει σε τροχιά περίπου 5 χρόνια και θα μεταδίδει εικόνες από τις ενσωματωμένες κάμερες του.

Όμως δεν ήταν όλα ρόδινα, γιατί μετά την εκτόξευση υπήρχαν αρκετά προβλήματα, που δεν είχαν να κάνουν με το Genesis I. Η πρώτη δυσκολία παρουσιάστηκε με τις επικοινωνίες από τη θέση εκτόξευσης από και προς τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Bigelow Aerospace. Όταν τελικά διορθώθηκε και όλοι ανάσαναν ανακουφισμένοι που το Genesis I πήγε στην προγραμματισμένη του θέση, ένα άλλο πρόβλημα παρουσιάστηκε, αυτή τη φορά πιο σοβαρό. Οι εγκαταστάσεις του SpaceQuest στη Βιρτζίνια που θα επικοινωνούσαν με το Genesis I δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα λόγω μιας καταιγίδας που έπληξε την περιοχή. Υπήρχαν μόνο 30 λεπτά μέχρι το Genesis I να έρθει στην κατάλληλη θέση και ευτυχώς στην απέναντι μεριά του δρόμου υπήρχε ένα εστιατόριο που είχε ρεύμα. Έτσι οι τεχνικοί άπλωσαν μπαλαντέζες στο δρόμο και μπόρεσαν τα μηχανήματα να λειτουργήσουν. Όμως και ο μηχανισμός της κεραίας δεν δούλευε και οι τεχνικοί την έφεραν χειροκίνητα στην κατάλληλη θέση για να δεχτεί το σήμα του Genesis I. Όταν τελικά έγινε η σύνδεση, όλες οι ενδείξεις ήταν όπως αναμένονταν.

Το πιο σημαντικό σημείο αυτής της μέχρι τώρα επιτυχημένης εκτόξευσης είναι ότι δείχνει πως η βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού δεν αναπτύσσει μόνο οχήματα για διαστημικές πτήσεις, αλλά παρέχει τη δυνατότητα στους διαστημικούς τουρίστες να έχουν ένα μέρος διαμονής, πολύ διαφορετικό από το στενό και άβολο περιβάλλον των διαστημικών οχημάτων. Ουσιαστικά, έχοντας ένα πειραματικό module σε τροχιά, οι επενδυτές θα πειστούν ότι ο διαστημικός τουρισμός θα είναι η βιομηχανία του μέλλοντος.

Πηγή: Bigelow Aerospace

Tuesday, 11 June 2019 20:40

Εργασία στο διάστημα

Written by

Οι αστροναύτες κάνουν πολλές δουλειές ενώ βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη. Το διαστημικό λεωφορείο παρέχει εγκαταστάσεις για επιστημονικά πειράματα, σύλληψη ή απελευθέρωση δορυφόρων, ακόμα και συναρμολόγηση τμημάτων του διαστημικού σταθμού. Παρ' όλα αυτά το διαστημικό λεωφορείο είναι σχεδιασμένο να παραμένει στο διάστημα 2,5 εβδομάδες την κάθε φορά.
Ο διαστημικός σταθμός είναι μια μόνιμη ερευνητική εγκατάσταση σε τροχιά. Ο σκοπός του είναι να γίνονται διάφορα επστημονικά πειράματα που μόνο σε συνθήκες μικροβαρύτητας μπορούν να πραγματοποιηθούν. Το πλήρωμα περνά την μέρα του κάνοντας πειράματα που απαιτούν συγκεκριμένους χειρισμούς, ή παρακολουθούν άλλα που ελέγχονται από τη γη. Επίσης παίρνουν μέρος σε ιατρικά πειράματα για να καθορίσουν πως αντιδρά το ανθρώπινο σώμα όταν βρίσκεται σε συνθήκες έλλιψης βαρύτητας για μεγάλα χρονικα διαστήματα.

work 02

Το πλήρωμα επίσης είναι υπεύθυνο για την σωστή λειτουργία του σταθμού, ελέγχοντας τα διάφορα συστήματα, καθαρίζοντας τα φίλτρα, αναβαθμίζοντας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ομοίως, ο Έλεγχος Αποστολής στη γη, ελέγχει την κατάσταση του σταθμού και ενημερώνει τους αστροναύτες καθημερινά, βοηθώντας τους στην καθημερινή ρουτίνα τους. Ίσως ο πιο δημοφιλής δορυφόρος που ελευθερώθηκε σπό το διαστημικό λεωφορείο είναι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Τρείς φορές μέχρι σήμερα έχουν αντικατασταθεί τμήματα του με μια συγκεκριμένη διαδικασία. Πρώτα, ο αστροναύτης χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό βραχίονα φέρνει το τηλεσκόπιο κοντα στο σκάφος, και το ασφαλίζει. Μετά οι άλλοι αστροναύτες βγαίνουν εκτός σκάφους , ανεβαίνουν πάνω στο τηλεσκόπιο και το επισκευάζουν. Μόλις οι ελεγκτές από τη γη βεβαιωθούν ότι το τηλεσκόποιο λειτουργει σωστά, ο ρομποτικός βραχίονας ελευθερώνει το τηλεσκόπιο στο διάστημα.

work 03

Η επιστημονική έρευνα που γίνεται στο διάστημα, βοηθά αντίστοιχα την έρευνα που γίνεται στην γη. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη των κρυστάλλων πρωτείνης στο διάστημα βοηθά τους επιστήμονες στη γη να δημιουργήσουν καλύτερα φάρμακα, ενώ η ανάπτυξη των φυτων δίνει την ευκαιρία για ανάπτυξη δυνατότερων και υγιέστερων ποικιλιών στη γη. Μελέτες έχουν γίνει επίσης πάνω στους αστροναύτες για τα αποτελέσματα που έχει η μικροβαρύτητα στα κόκκαλα και τους ιστους του ανθρώπινου σώματος.

Πηγή: NASA

Η έννοια μιας «ημέρας» σε ένα διαστημικό όχημα που βρίσκεται σε τροχιά, είναι τελείως διαφορετική απ' ότι στη Γη. Κάθε 24 ώρες, οι αστροναύτες στο ISS βιώνουν 15 ξημερώματα καθώς ο σταθμός ταξιδεύει με ταχύτητα γύρω από τον πλανήτη μας. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ρυθμιστεί μετά από εκατομμύρια ετών εξέλιξης σε έναν εικοσιτετράωρο καθημερινό κύκλο, ενώ οι ρυθμοί της αφύπνισης και του ύπνου είναι προσαρμοσμένοι σ' αυτό. Έτσι οι αστροναύτες εργάζονται και κοιμούνται με σταθερό πρόγραμμα που ταιριάζει με αυτούς τους αρχαίους ρυθμούς. Οποιοσδήποτε άλλος ρυθμός θα δημιουργούσε στα πληρώματα μια κατάσταση μόνιμου jet lag.

diamoni 03

Το πλήρωμα σηκώνεται κάθε «πρωί» με ξυπνητήρι, διακόπτοντας συνήθως τα όνειρα που προκαλεί η έλλειψη βαρύτητας. Οι περισσότεροι αστροναύτες δένουν τους υπνόσακους τους σε ένα τοίχο, καθώς το συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να έχει επιλεγεί με προσοχή, και συνήθως θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο με κάποιο αεραγωγό. Λόγω του σφραγισμένου περιβάλλοντος, ο αστροναύτης που θα κοιμηθεί σε άσκημα αεριζόμενο χώρο, θα ξυπνήσει με ένα άσκημο πονοκέφαλο, και θα βήχει προσπαθώντας να αναπνεύσει, λόγω των αναθυμιάσεων του διοξειδίου του άνθρακα, από την ίδια την αναπνοή του. Όσοι γενναίοι δοκιμάσουν να κοιμηθούν ενώ αιωρούνται, θα ξυπνήσουν απότομα όταν θα χτυπήσουν σε κάποια σχάρα εξαερισμού που θα τους έχει τραβήξει κοντά. Πολλοί αστροναύτες παρομοιάζουν το εσωτερικό του διαστημικού σταθμού με το εσωτερικό μιας γιγάντιας ηλεκτρικής σκούπας, από τον υπερβολικό θόρυβο που δημιουργούν οι ανεμιστήρες και τα φίλτρα αέρα, καθώς και ο υπόλοιπος εξοπλισμός. Έτσι πολλοί επιλέγουν να κοιμηθούν με ωτασπίδες, τουλάχιστον στην αρχή της παραμονής τους, καθώς αργότερα συνηθίζουν το θόρυβο, όπως όσοι ζούνε σε κεντρικούς δρόμους.

Το ντύσιμο γίνεται με γοργούς ρυθμούς, γιατί δεν είναι και τόσο βολικό να καθυστερείς ενώ τα άκρα σου παίρνουν παράξενες γωνίες λόγω της έλλειψης βαρύτητας. Τα ρούχα είναι μιας χρήσης και οι αστροναύτες τα αλλάζουν κάθε τρεις μέρες, καθώς δεν υπάρχουν πλυντήρια. Ο ISS έχει ένα ντους, στο οποίο οι σταγόνες του νερού βγαίνουν από τρύπες στο πάνω μέρος και τις ρουφά ένας ανεμιστήρας στο κάτω μέρος. Το ντους πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση για εξοικονόμηση του νερού, παρ' όλα αυτά είναι μια πολυτέλεια που έλειπε από τις πρώτες διαστημικές αποστολές και την εκτιμούν ιδιαίτερα οι αστροναύτες. Το ξύρισμα επίσης δεν είναι τόσο απλό όσο στη Γη. Συνήθως ο αφρός κρατιέται κολλημένος στο πρόσωπο του αστροναύτη και στο ξυράφι, μέχρι το τελευταίο να σκουπιστεί σε κάποια πετσέτα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ηλεκτρική ξυριστική μηχανή, αρκεί αυτό να γίνει δίπλα σε κάποιο αεραγωγό αερισμού για να μην αιωρούνται οι τρίχες τριγύρω. Οι περισσότερο αστροναύτες ξυρίζονται όσο λιγότερο μπορούν ενώ όλοι συμφωνούν ότι σε αυτό τον τομέα οι γυναίκες συνάδελφοί τους έχουν πλεονέκτημα.

diamoni 04

Η τροφή στον διαστημικό σταθμό έχει βελτιωθεί πολύ από τις κατεψυγμένες τροφές των αποστολών Απόλλων. Όμως όλα τα γεύματα έχουν τον ίδιο περιορισμό: οι τροφές, στερεές και υγρές πρέπει να βρίσκονται συσκευασμένες για να μην αιωρούνται στο περιβάλλον. Αυτό δεν είναι πολύ υγιεινό, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές από το να μπουν κομμάτια τροφής στα συστήματα εξαερισμού, κάτι που μπορεί γίνει αρκετά επικίνδυνο. Τα ποτά και οι σούπες βρίσκονται σε πλαστικές σακούλες και καταναλώνονται με καλαμάκια. Τα πιάτα βρίσκονται κολλημένα με μαγνήτες στα τραπέζια και με αρκετή προσοχή οι αστροναύτες τρώνε με μαχαιροπίρουνο. Η παρατεταμένη έλλειψη βαρύτητας αδρανοποιεί τις γευστικές θηλές και οι αστροναύτες εκτιμούν ιδιαίτερα τα πικάντικα γεύματα.

Μετά το πρωινό, οι αστροναύτες ετοιμάζονται για τις δουλειές της ημέρας, επιστημονικά πειράματα ή συντήρηση του εξοπλισμού. Κάθε μέρα ο κάθε αστροναύτης αναπνέει ισοδύναμο με 0,9 κιλά υγρού οξυγόνου και πίνει συνολικά 2,7 κιλά νερό. Για να ελαχιστοποιήσουν τις ανάγκες ανεφοδιασμού το συστήματα ανακύκλωσης έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την υψηλή απόδοση. Το νερό από την ούρηση και την εφίδρωση, είτε καθαρίζεται και ξαναχρησιμοποιείται απ' ευθείας, είτε διασπάται με ηλεκτρολύτες για την παροχή καθαρού οξυγόνου. Το διοξείδιο του άνθρακα απομακρύνεται από το περιβάλλον με ειδικές «παγίδες».

Τα στερεά απόβλητα του ανθρώπινου οργανισμού δεν ανακυκλώνονται στον ISS. Συγκεντρώνονται, συμπιέζονται και αποθηκεύονται μέχρι την απομάκρυνση τους. Η διαστημική τουαλέτα έχει μια εμφάνιση λίγο εκφοβιστική, αλλά είναι τεράστια βελτίωση σε σύγκριση με τις συσκευές προσωπικής υγιεινής που είχαν στη διάθεση τους οι πρώτοι αστροναύτες. Η τουαλέτα στον ISS δεν χρησιμοποιεί νερό. Ο αστροναύτης «δένεται» πάνω της χρησιμοποιώντας ειδικές διατάξεις με ελατήρια που εξασφαλίζουν τέλεια επαφή. Με την χρήση ενός μοχλού μπαίνει σε ενέργεια ένας ισχυρός ανεμιστήρας που τραβά τα απόβλητα σε μια τρύπα. Αν και κάποιο βρίσκουν δύσκολο να συνηθίσουν αυτή τη διαδικασία, πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι τα εσωτερικά τους όργανα επιπλέουν μέσα στο σώμα τους, όπως και το κάθε τι μέσα στο σκάφος.

diamoni 02

Η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη, αφού σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας το ανθρώπινο σώμα χάνει μυϊκή και ωστική μάζα. Η άσκηση βοηθά επίσης να μειώνονται τα αποτελέσματα της συσσώρευσης των υγρών του σώματος στο κεφάλι, που προκαλούν ναυτία κλπ. Στον ISS υπάρχει ένα ποδήλατο εξάσκησης και ένα «μαγγανοπήγαδο» (treafmill). Οι αστροναύτες δένονται στα όργανα, αλλιώς οι προσπάθειες θα τους έκαναν να αιωρούνται στο χώρο.
Παρ' όλο που οι μέρες στον ISS είναι γεμάτες από δραστηριότητες, οι αστροναύτες έχουν ελεύθερο χρόνο πριν τον βραδινό ύπνο. Στέλνουν emails στους δικούς τους, βλέπουν ταινίες σε dvd ή εκπέμπουν σε ραδιοσυχνότητες. Τα ίδια περίπου πράγματα κάνουμε και εμείς που βρισκόμαστε στη Γη, αλλά δεν μπορούμε να μοιραστούμε την μεγαλύτερη ατραξιόν του ISS: την θέα της Γης ενώ περιστρέφεται αργά. Και οι αστροναύτες συμφωνούν ότι είναι καταπληκτική.